mandag den 11. november 2013

Didaktisk model

Vi har valgt at fokusere på brugergruppen, en normal fungere 5.kl.
Kufferten og aktiviteterne kan også med tilpasning anvendes i øvrigt aldersgruppen.

Der kunne også tænkes at der blev en anden kuffert hvis man for eksempel
sigtede på elever i 8-9 klassen.

Vi har valgt lege med et almen didaktisk sigt, herunder primært social.
"fordi leg og socialt samvær med andre børn er helt centrale faktorer for børn i deres hverdagsliv"
(Balslev & Jessen, 2003)

I forhold til didaktik har vi har valgt Himm og Hippes didaktiske relationsmodel.


Modelen er udviklet af Hilde Himm og Else Hippes. Det er en model lægger vægt på at undervisning og læring er helhed. Modelen skal illustrerer at der ikke kan påvirkes et område uden at det påvirker et andet og derfor er der heller ikke noget der kommer først.

Vi vil i det følgende afsnit, prøvet at stillet vores vennekuffert op i mod denne model.


Mål:

Målet med vennekufferten er at eleverne skal opnå kendskab og erfaring i sammenhold, venneskab, fællesskab og samarbejde. Vores tanker er de sociale kompetencer som eleverne (forhåbentlgit?) har opnået, at de kan overføre og bruge dem i andre sammenhænge, for eksempel videre uddannelse, klub arbejde mv.

Læringsfoudsætninger

Læringsfoursætninger er ikke fast, men ændres i løbet af at eleven lærer mere. Læringsfoursættninger dækker over hvilke forusætninger eleven har for at lære, for eksempel vil det være en forudsætning at kunne tal, for at lære at regne. Læringsfoursætninger dækker også over på hvilken måde eleven lære bedst, for eksempel skal læren/pædagogen kigge på om eleven lære bedst ved at se eller ved at bevæge sig, om eleven lære mest ved interesse, eller om eleven skal motiveres for at lære.

I forhold til vores vennekuffert betyder det at læren/pædagogen skal tænke over hvilke lege der vil være relevant til elevernes læringforudsætninger. Flere af legene kan varies i takt med at elevernes læringsforudsætning ændre sig.

Reammefaktore:

Rammefaktor dækker over hvilke ramme der er, er der nogle love der spiller ind, er der noget kulturelt der spille ind. Økonomi er også en del af rammefaktoen samt fagplaner (fag i skoleskemaet)

I forhold til vores vennekuffert, er det vores tanke at hverken økonomi eller yder ramme har den store indvirkning, da er i kufferten findes materiale til brug for aktivitet, og del aktiviteter kræver ikke materiale. Aktiviteterne kan også lege i klasselokalet eller skolegården og behøves således ikke være henvist til en sportshal/gymnastiksal selv de også kan leges her.

Læreprocessen:

En lærerproces er kontrueret ud fra hvilke arbejdsformer eleverne skal arbejde med, hvilke arbejdsmetoder eleverne allerede kender og/eller skal til at lærer. Og hvilke sociale og personlige kompetencer der kommer i spil i forbindelse med de forskellige arbejdesformer.

I forhold til vores vennekuffert, skal både arbejdesformerne og metoderne være velkendte og fortrolige hos eleverne, da det er vigtigt de føler sig tilpas og trygge i deres omgivelser så de kan støtte og hjælpe hinanden bedst muligt. I forhold til de sociale og personlige kompetencer kan man håbe på at læreprocessen i vennekufferten kan styrke gamle og hjæpe med at indlærer nye.

En læreproces siger også noget om hvordan læringen skal foregå i vores tilfælde er indholdet af læring suverænt voksenbestemt, da vi har et meget forudbestemt formål med indholdet og læringen af processen/produktet. Derud over sigtes der imod aktiv deltagelse fra alle elever og lærer.

Indhold:

Selve kufferten er fastlagt, i og med der én kuffert med samme antal lege, alligevel kan læren/pædagogen tilpasse legene, til den enkelte gruppe, derved bliver de altså dynamiske,
Det er vores tanke at læreren/pædagogen tilpassere legen til den aktuelle gruppe, og tilpasse den alt efter hvilke læringsforudsætninger gruppen har.

Evaluering:  

Målet med vores projekt er at eleverne tilegner sig nye sociale og personlige kompetencer og for styrket nogle af deres allerede tilegnede sociale og personlige kompetencer. Heri er evaluering en redskab til sikre at der faktisk er sket en læring og om læring er indenfor de sociale og personlige kompetencer.

Der vores tanke at der skal evalueres løbende i samspil med eleverne,  det kan for eksempel ske i form af en klassens time hvor forløbet bliver taget op i plenum eller via et spørgeskema med spørgesmål om hvordan eleverne syntes sammenholdet i klassen er blevet efter forløbet og så tage klassens fælles meningener op i plenum.



3 kommentarer:

  1. Hej det ser bare så godt ud.
    Gode refleksioner må jeg sige.
    Hilsen Charlotte Bervild (jeres blogintro lærer)

    SvarSlet
  2. God redegørelse for Hiim og hippes didaktiske model. Let læselig og nem at navigere i. I har nogen gode refleksioner og overvejelser med. Keep up the good work.
    Med venlig hilsen
    Jeppe, Mobberen

    SvarSlet
  3. Vi er ret pjattede med jeres model... super flotte refleksioner og overvejelser... Flot arbejde lækre mennesker:)

    SvarSlet